POBLE CLOS DE MONTFERRI

S’ofereix la possibilitat de participar en visites guiades en una ruta que discorre pel: poble antic, església, Santuari, caves Vives Ambrós i Cervesera artesanal “Les Clandestines.

Les visites es durien a terme bàsicament els dissabtes i la resta de dies dependria de les reserves.

Es poden reservar visites guiades al poble clos:

  • Al telèfon 621223815 (10.30 a 13.30 h. i 15 a 17 h. de dimarts a dijous)
  • Al correu electrònic: santuari@montferri.altanet.org 

 

PORTAL DEL CARRER MAJOR

Construcció situada a l’extrem est del Carrer Major. El portal era un dels accessos al recinte de la muralla del segle XIII. La carretera T-204 hi passva per sota, motiu pel qual es van aixamplar i modificar els arcs. La façana que dóna al clos es soporta sobre un arc de mig punt amb dovelles i brancals de pedra. La façana exterior té l’arc deformat. El sostre es de cabirons de fusta i revoltons. Per sobre, l’edifici es compon de dues plantes amb coberta de teula a les dues vessants. Actualment la part superior està transformada en habitatge i correspon a la casa del núm. 47. A la dreta del portal encara es conserven restes de part de la muralla, amb els carreus ben visibles.

 

PORTAL DE CAL GIL

Construcció entre mitgeres situada al Carrer Major, 36. L’obra és de pedra i argamassa arrebossada i pintada, la coberta és de teula en les dues vessants. La façana principal té a la planta baixa dos portals, el de l’esquerra és de pedra. A la planta superior hi ha dues finestres rectangulars i, per sobre, un ràfec de maó i teula. El portal d’arc de mig punt adovellat de pedra té gravada, a les dovelles centrals, la data 1771 dins d’un rectangle. 

 

ABADIA

Construcció situada al Carrer Major, 39 que dóna també a la Plaça del Dr. Josep Maria Vives. Documentada del segle XV, està adossada a l’església parroquial a la qual tenia accés per la part interior. Ha experimentat múltiples transformacions al llarg dels anys. L’edifici té una planta soterrani, una planta baixa, un pis i unes golfes, també una coberta de teula en les seves dues vessants. La façana principal és de composició simètrica, amb reformes a la planta baixa i està orientada a migdia. Té el portal de pedra, d’arc carpanell, centrat amb un balcó a sobre i finestres a cada costat. A la planta superior hi ha tres finestres aparellades, d’arc de punt rodó, algunes d’elles estan tapiades. El conjunt és coronat amb una cornisa motllurada que amaga la canal. La façana lateral és la que sóna a la plaça i té dos contraforts entre els quals hi ha una font. En l’actualitat es tracta d’un habitatge particular.

 

PL. DEL DOCTOR JOSEP MARIA VIVES

RENTADORS

RIU GAIÀ

ERMITA DE SANT MARC

En l’actualitat es conserven unes quantes runes de l’ermita renaixentista de Sant Marc, que es trobava ja mig en ruïnes el 1723. Està situada en un petit turó entre el poble de Montferri i la Tossa Grossa.

 

CASTELL DE VILARDIDA

Casa forta situada a l’extrem nord-oest de la població i actualment forma part de Cal Tudó. Documentada al segle XII, s’hi han fet obres de restauració i l’any 1985 va ser declarat bé d’interès cultural. L’edifici està format per un conjunt de construccions entre les quals destaca la torre, en un dels extrems i una sala de planta rectangular, a tocar de la torre,situada darrere el pati d’entrada. A la sala s’hi accedeix pel pati, que forma un petit baluard, a través d’un portal d’arc de mig punt de dovelles de pedra. A l’interior hi ha dos arcs apuntats que soporten l’embigat de fusta i una finestra emmarcada de pedra i que dóna a la façana nord. La torre té, a la façana de ponent i a l’alçada del primer pis, una finestra geminada d’estil gótic formada per arcs trilobulats i dos petits capitells. Exteriorment, formant part de la tanca per accedir al pati, hi ha un altre portal d’arc de mig punt de dovelles i brancals de pedra picada que es cobreix amb una teulada de doble vessant.

BARRAQUES DE PEDRA SECA